Matkailu,  Skotlanti

Tunnelmallinen Edinburgh

Skotlannin pääkaupunki Edinburgh on monelle suomalaiselle tuttu matkakohde. Edinburghiin pääsee helposti suorilla lennoilla Finnairin tai British Airwaysin siivin, sekä välilaskulla Oslon kautta (Norwegian). Väkiluvultaan Helsingin kokoisessa kaupungissa riittää nähtävää ja koettavaa moneen makuun.

Vierailin itse Edinburghissa ensimmäisen kerran vuonna 2002. Sen jälkeen olen käynyt kaupungissa muutaman kerran, ja pari vuotta sitten aloitin online-maisteriopinnot Edinburghin yliopistossa. Euroopan parhaimpiin kuuluva yliopisto tarjoaa laadukkaita online-kursseja maisteritason opiskelijoille, suosittelen tutustumaan! Vielä en ole ehtinyt kaupunkiin uudestaan, mutta viimeistään yliopiston upean perinteikkääseen valmistujaisseremoniaan on ehdottomasti päästävä!

Mitä Edinburghista sitten löytyy? Ihan kaikkea! Historiaa, kulttuuria, luontoa. Shoppailumahdollisuuksia, ihania ravintoloita ja tietysti pubeja. Edinburghin upean linnan ympärillä levittäytyvällä vanhan kaupungin alueella on keskiaikainen asemakaava ja useita hyvin säilyneitä 1500-luvun rakennuksia. The Royal Mile on useista kaduista koostuva osa vanhaa kaupunkia. Se kulkee linnan ja Holyrood Palacen välisellä alueella.

Uuden kaupungin puolella on rakennuksia vuosilta 1714-1830 sekä tärkeimmät ostosalueet, ravintoloita ja pubeja.

Pohjoisen Ateenaksikin kutsutun Edinburghin tärkein nähtävyys on upea linna, mutta kaupungista ja sen ympäristöstä löytyy muutakin nähtävää. Arthur’s Seatin linnoituskukkula näkyy melkein kaikkialle kaupungissa, ja sinne kiipeäminen on vaivan arvoista. Kaupungista löytyy myös kasvitieteellinen puutarha. Historiallisen keskustan ja museoiden lisäksi Edinburghista on mahdollista tehdä päiväretkiä esimerkiksi Loch Nessille ja Ylämaalle sekä Hadrian’s Wallille ja Skotlannin etelärajalle. Älä unohda maistaa aitoa skotlantilaista viskiä! Parhaat ja ajankohtaiset vinkit Edinburghin matkalle löydät täältä.

Koska Edinburghiin kannattaa matkustaa?

Säät ovat Brittein saarilla parhaimmillaan elo-syyskuussa. Elokuussa Edinburghissa järjestetään jo 70-vuotias  maailmankuulu Fringe-taidefestivaali, joka levittäytyy koko kaupunkiin. Mikäli suunnittelet matkaa kaupunkiin elokuussa, varaa majoitus ajoissa, sillä hotellit buukataan täyteen jopa edellisenä talvena.

edinburgh

Edinburgh on tunnelmallinen matkakohde mihin vuodenaikaan tahansa, mutta joulunaika on kaupungissa erityisen taianomainen. Joulun alla kaupunkiin pystytetään perinteinen saksalainen joulutori (kuten moneen muuhunkin Euroopan kaupunkiin), ja skotlantilainen uusivuosi eli Hogmanay on maailman tunnetuimpia uudenvuoden juhlia. Oma suosikkiaikani kaupungissa on ehdottomasti joulukuu, kunhan osaa varautua säähän!

Skotlannissa sataa paljon. Varaa siis sadevarusteet, eli vähintään sateenvarjo sekä vaihtovaatteita! Sateen määrä on pienin kesä-heinäkuussa ja suurin syys-joulukuussa. Ei ole harvinaista, että talvikuukausina lämpömittari putoaa miinuksen puolelle, ja yhdessä kosteuden kanssa pikku pakkanen tuntuu ihan erilaiselta kuin Suomessa.

Edinburgh TripAdvisorissa

Tutustu Edinburghiin Youtubessa